Skip to main content

Demonstreren bij het Stoomgemaal in Medemblik

foto van een spinster bij de kraam van Weefkring Hoorn bij het stoomgemaal

Het publieke leven begint weer op stoom te komen, gelukkig! Zo ook het Stoomgemaal in Medemblik. Verschillende machines én het gemaal staan daar onder stoom.

Voor het 3e jaar gaat Weefkring Hoorn meewerken aan het 'ambachtsweekend’ aldaar. Het begin om 10.00 en eindigt om 17.00 uur. We hebben geen ‘weefgetouw op stoom’ maar mogen daar toch onze hobby tonen met getouwtjes aangedreven op ‘ellebogenstoom’. Twee leden van de Weefkring gaan daar met hun getouwtjes demonstreren. De eerste 2 jaren hebben zij dat ook gedaan en hebben er nu ook weer zin in.

WeefkringHoorn bij het Stoomgemaal Pien

Als bezoekers bij de ‘ambachtslieden’ komen kijken heb je ook leuke gesprekken over weven èn over de hobby van de kijker. De vorige keer kwam er ineens een hele motorclub aanronken. “Wat krijgen we nou!” is dan je eerste gedachte. Allemaal mannen. De motorclub had een ride georganiseerd voor vluchtelingen. De gasten van deze club waren echt geïnteresseerd in weven. Nu moet je niet denken dat ik deze taal spreek maar gelukkig sprak één van hen Engels. Hij vertelde dat er bij hen thuis ook geweven werd maar wel op een ander getouw. Dat kon ik mij wel voorstellen. Ik heb héél veel respect voor de wevers en weefsters in Azië, Afrika en Zuid Amerika, die de mooiste weefsels maken op heel primitieve getouwen. Wat ben ik dan een kluns op mijn modern getouw!

Een derde lid van de weefkring geeft daar een demonstratie op eigen titel. Zij gaat spinnen. Er zijn meerdere kringleden die spinnen. Vooral jaren geleden werd er veel geweven met eigen gesponnen wol. Het wordt vast weer een mooi weekend en we hopen op goed weer en veel belangstelling.

 WeefkringHoorn bij het Stoomgemaal opstelling weefgetouwtjesWil je op de hoogte blijven?

Laat hieronder je naam en e-mail adres achter en ontvang regelmatig informatie van ons via onze nieuwsbrief.

Een paar uitgelichte projecten van onze leden

Volg ons!

Close

Klik hieronder en blijf geïnformeerd!