Skip to main content

Zeeuwse knopen

sfeerbeeld blog Zeeuwse knopen

Het is 23 februari 2023, alweer de laatste vergadering waarbij ondergetekende secretaris is. Vandaag hebben we de jaarvergadering van onze weefkring.

Allereerst is er de A.L.V. met de te behandelen verslagen van penningmeester en secretaris. Dat is een jaarlijks terugkerend ritueel waarin het bestuur verantwoording aflegt van hun handelen. De secretaris treedt af maar gelukkig is er een vervangster gevonden. Dat is een zorg minder en kunnen we na de pauze beginnen met wat leuks. Het bestuur verzint elk jaar een klein hand-/knutselwerkje als afsluiting van de A.L.V. Dit jaar is het de ‘Dorset Button’.

De Dorset Button vind zijn oorsprong in het graafschap Dorset. Het maken van deze knopen was op zijn hoogtepunt tussen 1622 en 1850. De productie liep ten einde door het machinaal produceren van knopen ten tijde van de industrialisering.

ton sur ton zeeuwse knoopOp de bijeenkomst in januari had iedereen een metalen ring meegekregen om alvast om te festonneren zodat we meteen aan de slag konden met het inweven van de ring. Iedereen had allerlei draadjes en kralen meegenomen en de voorwerkers hadden ook hun knopen meegenomen zodat wij een idee kregen van de mogelijkheden.
Deze techniek is heel anders dan we gewend zijn maar het werken met naald en draad gaf ook de gelegenheid tot veel gezelligheid.

Dit was een bijeenkomst die weer een fijne herinnering toevoegt aan ons weefleven.
De volgende keer kan de schrijfster van deze blog weer ‘gewoon’ aanschuiven op de volgende bijeenkomst want zij is nu de ‘oud’ secretaris!

Geschreven door Pien van der Burg
Foto's: Anita Kooistra

meerdere zeeuwse knopenWil je op de hoogte blijven?

Laat hieronder je naam en e-mail adres achter en ontvang regelmatig informatie van ons via onze nieuwsbrief.

Een paar uitgelichte projecten van onze leden

Volg ons!

Close

Klik hieronder en blijf geïnformeerd!