Verschillende weeftechnieken

Bandenalfabet van het bandweven

Het bandweven heeft in ons land nauwelijks een traditie. Wanneer we er boeken over oude klederdrachten op naslaan, vinden we een rijkdom aan borduurwerk, kant (kantklossen) en sieraden (goud- en zilversmeedwerk), maar weinig of geen bandweefwerk. Deze oude techniek heeft ons van over de grenzen bereikt.

Binddraadweefsels

Het is vaak moeilijk een vertaling te vinden voor Engelse weeftermen. De letterlijke vertaling van tied weaves is 'gebonden weefsels', maar aangezien een ongebonden weefsel uit elkaar valt, is dat niet zo'n goede Nederlandse vertaling. Discussie op de Nederlandse e-mail lijst WeefNed leverde de naam 'binddraadweefsels' op.

Damast

Damast (afgeleid van de stad Damascus) is een weeftechniek, waarbij tekeningen aangebracht worden op een achtergrond van dezelfde kleur. De tekening is daardoor slechts vanuit een bepaalde hoek goed te zien. Vroeger verstond men onder damast altijd een zijden stof die geweven was met die techniek, maar tegenwoordig kan damast ook gemaakt zijn van katoen, wol, linnen, halflinnen en kunstzijde.

Moorman techniek

Bij deze versierende techniek gebruikt men twee soorten kettinggaren en twee soorten inslaggaren. Er is een dunne ketting van naaigaren of 16/2 katoen om de patroondraden te binden. Verder is er een dikkere wollen ketting, die een basisweefsel in linnenbinding vormt. De dunne ketting moet eigenlijk onzichtbaar zijn, daarom is ze ook zo dun. Het geeft het mooiste resultaat om deze dunne kettingdraden in dezelfde kleur te nemen als de kettingdraden van het basisweefsel.

Shibori techniek

Shibori is een Japans woord wat letterlijk 'wurgen' betekent. In de judosport wordt deze term dan ook gebruikt voor een verwurging.
In de textiele technieken houdt shibori in het inrijgen, knopen, afbinden of vouwen van de stof, waardoor na het verven van de stof dessins ontstaan.
Bij de Shibori weeftechniek worden de inrijgdraden meegeweven. Deze draden worden, nadat het weefsel van het getouw genomen is, aangetrokken.

Wigweven

Wigweven is een Indiaanse vorm van legwerk.

Wigweefsels hebben zigzagpatronen of schichten waarbij de kleurbanen in de richting van het zigzagpatroon worden geweven. Dat wil zeggen dat de inslag schuin staat ten opzichte van de ketting. De kleurbanen worden afwisselend schuin naar links en schuin naar rechts ingeslagen.

© 2019 Weefkring Hoorn

Webdesign BirdCage Online